Svari, mēri, tilpumi

Ja virtuvē nav svaru, tad šī salīdzinošā tabula lieti noderēs. Svars var mazliet atšķirties no faktiskā, bet ne būtiski.
Produkti
Svars gramos
glāze 200 ml
glāze 250 ml
ēdamkarote
tējkarote
ūdens
200
250
18
5
galda etiķis
200
250
15
5
piens
200
250
20
5
sausais piens
95
120
20
10
iebiezinātais piens
360
400
30
12
saldais krējums
200
250
15
5
skābais krējums
200
250
25
10
medus
265
325
35
12
majonēze
180
230
15
4
kviešu milti
140
160
25
10
augļu sulas
200
250
18
5
tomātu sula
200
250
20
8
tomātu biezenis

220
25
10
tomātu pasta

230
30
10
tomātu mērce
180
220
25
8
ievārījums
275
335
45
20
džems


40
15
augu eļļa
190
240
20
5
sviests

210
25
10
kausēts sviests
190
245
20
5
kausēts margarīns
190
240
15
4
kausēti tauki
185
240
20
5
manna
150
200
25
8
rīsi
210
230
25
8
griķi
165
210
25
7
miežu putraimi
145
180
25
8
grūbas
185
230
25
8
Herkuless
70
90
12
3
auzu pārslas
135
170
18
5
kukurūzas pārslas
40
50
17
2
kartupeļu ciete
150
200
30
10
rīvmaize
110
130
20
5
cukurs
180
230
25
7
pūdercukurs
140
180
20
7
sāls
290
320
30
10
želatīns


15
5
citronskābe


25
8
dzeramā soda


28
12
rozīnes
155
190
25
7
magones
135
155
18
5
kanēlis


20
8
maltas krustnagliņas



3
krustnagliņas



4
malti pipari


12
5
smaržīgie pipari



4,5
melnie pipari



6
sinepes



4
kakao
130
150
15
5
malta kafija


20
8
tēja



4
liķieris


20
7
mandeles
130
160
30
10
zemesrieksti
140
175
25
8
lazdu rieksti
130
170
30
10
ciedru rieksti
110
140
10
4
zirņi

200


šķeltie zirņi
185
230


lēcas
170
210


pupiņas
175
220



Nepieciešamās etiķa koncentrācijas iegūšana, atjaucot etiķa esenci vai 30% etiķi ar ūdeni

nepieciešamā koncentrācija
sākuma koncentrācija


30%
70%

3%
10 daļas ūdens
22,5 daļas ūdens

4%
7
17

5%
6
13

6%
5
11

7%
4
9

8%
3,5
8

9%
3
7

10%
2,5
6

30%
-
1,5



Aizvietot svaigo raugu ar sauso un otrādi

Ja receptē minēts svaigais raugs, bet mājās ir tikai sausais raugs, tad viegli aprēķināt nepieciešamo daudzumu pēc šādas formulas:
svaigā rauga norādītais daudzums, gramos x 0,41 = sausā rauga nepieciešamais daudzums gramos
vai otrādi -
sausā rauga norādītais daudzums, gramos x 2,42 = svaigā rauga nepieciešamais daudzums, gramos.


Noderīgi un uzskatāmi, it īpaši, ja receptē minētās sastāvdaļas norādītas tasēs.
no www.spiekermann.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...