otrdiena, 2012. gada 27. novembris

Vista Provansas garšvielās

Ja esat lasījuši apburošo, prieka un optimisma pilno Pītera Meila "Gads Provansā", tad visticamāk varat nojaust, kādas smaržas un aromāti plūst pa māju, gatavojot šo burvīgo maltīti. Pilnai laimei klāt kādu franču vīna glāzi un ... voilà!


Nepieciešams:
1 kg vistas gaļas /man vistu stilbiņi/
1 liels sīpols
3-4 lieli tomāti

garšvielu maisījums dārzeņiem:
1 tējkarote Provansas garšvielas
nepilna tējkarote fenheļa sēklu /var aizvietot ar diļļu sēklām/
šķipsna malti melnie pipari
3 ķiploka daiviņas
 
garšvielu maisījums vistai:
2 ēdamkarotes olīveļļa
1 tējkarote Provansas garšvielas
~1 tējkarote sāls
2 ķiploka daiviņas, sīki sakapātas

Pagatavošana:
Vispirms sagatavo dārzeņus.
Tomātiem noņem miziņu. Visvienkāršāk to izdarīt šādi - tomātam ar asu nazi kātiņa vietā iegriež krusteniski, tad tos uz kādu minūti ieliek verdošā ūdenī, pēc tam - aukstā, un miziņa var teikt, ka pati nāk nost.
Kad tomātiem miziņa noņemta, tos sagriež daivās. Ja vēlas, var izņemt sēklas un mīkstumu, bet tas nav obligāti.
Sīpolus sagriež pusriņķos, ķiploku sīki sakapā. Traukā saliek tomātus, sīpolus un ķiploku, pieber šķipsnu sāls, Provansas garšvielas, piparus, fenheļa sēklas /tās vispirms var saberzt miezerī/ un visu samaisa.
Pēc tam sagatavo vistu. 
Ja ir vesela vista, to vispirms sagriež porciju gabalos. Trauciņā sajauc vistai paredzētās garšvielas un ar šo maisījumu kārtīgi ierīvē visus gabaliņus.
Karstumizturīgā traukā apakšā ielej mazliet olīveļļu, tad liek apmēram pusi dārzeņu maisījuma, tam virsū kārto vistas gabalus, pēc tam - pārējos dārzeņus. Trauku liek cepeškrāsnī un cep 180C ~1,5 stundu. Ja cepšanas laikā vista sāk piedegt, bet vēl nav gatava, trauku pārklāj ar foliju.

Bet pati Provansa ir te - starp kalniem un Vidusjūru. Ar lavandas laukiem un vīnogulājiem, ar savu neatkātojamo virtuvi un šarmu.

Provansa

2 komentāri:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...