pirmdiena, 2012. gada 1. oktobris

Bumbieru tarte Bourdaloue

Šī ir klasiska franču bumbieru un mandeļu krēma tarte. 
Ir pāris versijas, kāpēc tartei tāds nosaukums. Viena ir tāda, ka nosaukums radies par godu konditorejai Parīzes 9.iecirkņa Burdalū ielā. Savukārt citos avotos vēstīts, ka recepte radīta jau 19.gadsimta vidū un nosaukta par godu franču jezuītam Louis Bourdaloue.
Lai būtu kā būtu, bet ir radīta fantastiski garda tarte, kuru katrs var pielāgot savai gaumei. Galvenais nosacījums - 3 pamatsastāvdaļas. Bumbieri, mīkla tartes pamatnei un mandeļu krēms.

Tartei būs nepieciešams:
3-4 bumbieri, atkarībā no lieluma
5-6 ēdamkarotes citronu sula
vaniļas pāksts, pārgriezta uz pusēm
1 anīsa zvaigzne
1 kanēļa standziņa
60 g cukurs

smilšu mīklai:
250 g milti
125 g auksts sviests
70 g cukurs
2 olu dzeltenumi
1-2 ēdamkarotes auksts piens vai ūdens
šķipsniņa sāls

mandeļu krēmam:
200 ml piens
vaniļas pāksts
50+40 g cukurs
2 ēdamkarotes kukurūzas ciete
2 olu dzeltenumi +1 ola
75 g sviests
100 g maltas mandeles
30 ml rums

vēl papildus:
aprikožu džems
pūdercukurs
mandeļu skaidiņas vai sakapāti rieksti, piemēram, pistācijas

Pagatavošana:
Bumbierus nomizo, pārgriež uz pusēm un izgriež serdi. Lai bumbieri nezaudētu krāsu, tos pārslaka ar pāris ēdamkarotēm citronu sulas. Katliņā uzvāra litru ūdens, pievieno 3 ēdamkarotes citronu sulas, vaniļas pāksti, kanēļa standziņu, anīsu, cukuru un ieliek bumbierus. Karsē uz mazas uguns 10-15 minūtes. Pēc tam katliņam uzliek vāku un atstāj, lai savelkas aromāts un garšas, vislabāk uz visu nakti.
Pagatavo mīklu - bļodā izsijā miltus, pievieno gabaliņos sagrieztu sviestu, cukuru, sāli un ar rokām saberž. Tad pievieno olas un pienu - vispirms 1 ēdamkaroti, tad, ja nepieciešams, pielej vēl. Ātri samīca mīklu, ietin pārtikas plēvē un noliek atdzesēties. Arī mīklu var pagatavot iepriekšējā vakarā un ielikt ledusskapī uz visu nakti.
Krēma pagatavošanu sāk ar piena vaniļas krēma gatavošanu. Katliņā ielej pienu. Vaniļas pāksti pārgriež uz pusēm un ar nazi izkasa sēkliņas, pievieno pienam un uzkarsē. Citā traukā saputo 2 olu dzeltenumus ar 50 g cukura līdz baltām putām. Pamazām pieber cieti un samaisa. Tad šo maisījumu tievā strūkliņā un nepārtraukti maisot, lej pienā un karsē pāris minūtes uz mazas uguns līdz krēms sabiezē. Tad to atdzesē.
Kad krēms atdzisis, to sajauc ar mīkstu sviestu, pārējo cukuru, maltām mandelēm, olu un rumu. Samaisa, lai veidojas viendabīga masa, bet nevajag kult - tad krēms cepšanas laikā var uzpūsties, bet, izņemot no krāsns un atdziestot, saplakt.
Mīklu ieklāj formā /man 23 cm diametrā/, veidojot maliņas, un pamatni sadursta ar dakšiņu. Tad ieklāj mandeļu krēmu, tajā, mazliet piespiežot, ieliek bumbieru pusītes ar griezuma vietu uz leju. Starp bumbieriem var uzbērt mandeļu skaidiņas.
Cep 180C 30-40 minūtes. Tarti nedaudz atdzesē, izņem no formas un pārklāj ar aprikožu džemu vai pārkaisa pūdercukuru.
Tarte vislabāk garšo vēl silta, bet arī atdzisusi tā nezaudē savu burvīgo garšu.
Tartei svaigu bumbieru vietā var ņemt arī konservētus - tādā gadījumā tos nevajag vārīt.

2 komentāri:

  1. Šodien uztaisīju. Nesanāca noturēt bumbierus tik ilgi, tāpēc bumbieri padevās diezgan cieti. Visādi citādi - ļoti garšīgi.

    AtbildētDzēst
  2. Ljoti garshiiga kuuka!
    Mani ieteikumi- vajag vismaz 5 bumbierus, ja tie ir mazie, udeni siirupam vajag tikai pus litru, pielieciet vairaak cukuru un kaadu krustnaglinju, taa bumbieri ieguus koncentreetaaku garshu!
    Kremam kukuruuzas miltu vietaa lietoju custard pulveri, arii tas dod to pashu efektu, bet garsha labaaka!
    Paldies par recepti!
    Noteikti izmeeginaashu arii kaadas citas receptes!

    AtbildētDzēst

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...