pirmdiena, 2012. gada 13. augusts

Tarte aux Pommes à la Normande jeb Normandijas ābolu tarte

Normandija ir plaši un labi pazīstama ar savu lielisko virtuvi, esmu pat dzirdējusi salīdzinām to ar paradīzi gardēžiem. 
Īpašu vieta Normandijas reģiona virtuvē ir āboliem - no tiem gatavo vietējos tradicionālos dzērienus - dzirkstošo ābolu sidru, kalvadosu un Pommeau - dzērienu, kas no 2/3 sastāv no ābolu sulas, bet 1/3 - kalvadosa.
Bez āboliem nav iedomājami arī daudzi Normandijas deserti un konditorejas izstrādājumi, kā, piemēram, slavenais ābolu pīrāgs.

Nepieciešams:
pamatnei:
200 g milti
šķipsniņa sāls
100 g sviests
1 olas dzeltenums
2-3 ēdamkarotes auksta ūdens
pildījumam:
100 g sviesta
100 g cukura
2 olas
50 g milti
75 g maltas mandeles
pāris pilieni mandeļu esences
virsmai:
2-3 āboli
pūdercukurs
2-3 ēdamkarotes kalvadoss /mūsu krājumos nebija atrodams, nācās izlīdzēties ar rumu, domāju - der arī konjaks/
150 ml aprikožu džems glazūrai /es šo izlaidu/
Pagatavošana:
Izsijā miltus, pievieno sāli, gabaliņos sagrieztu sviestu un saberž. Piesit olas dzeltenumu, piejauc ūdeni un samīca viendabīgu mīklu. Saveļ bumbu, ietin pārtikas plēvē un liek dzesēties ledusskapī uz 30 minūtēm.
Pildījumam sajauc mīkstu sviestu ar cukuru, pa vienai piesit olas, iesijā miltus. Beigās pievieno maltas mandeles un mandeļu esenci.
Mīklu ieklāj formā /man 23 cm diametrā/, veidojot maliņas. Uzklāj pildījumu un izlīdzina, tam virsū kārto nomizotu un šķēlēs sagrieztus ābolus. Aprasina ar kalvadosu un cep 200C minūtes līdz tarte paliek zeltaini brūna. Tad formu izņem no krāsns, tarti pārkaisa ar pūdercukuru / ~tējkarote ar kaudzi/ un cep vēl 180C ~10-15 minūtes līdz cukurs sāk karamelizēties.
Tarti atdzesē un pārklāj ar aprikožu džemu.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...