otrdiena, 2012. gada 31. jūlijs

Musaka

Uz Grieķiju ir vērts doties - var ne tikai iepazīt kultūru un vēsturi, bet arī baudīt sauli, siltumu, jūru un garšīgus ēdienus.
Laikā, kad biju Atēnās, tur valdīja man  - ziemeļniecei - neizturams karstums. Pārtiku galvenokārt no ūdens, augļiem un viegliem salātiem. Diemžēl tāpēc izpalika daudzu tradicionālu grieķu ēdienu izgaršošana. 
Nu kad pie mums karstums tuvojas Grieķijas karstumam, mani pārņēma doma, ka vajag pagatavot ko grieķisku. Un noteikti ar baklažāniem. Tad nu lai būtu musaka.


Nepieciešams:
500 g maltā gaļa
liels sīpols
4 tomāti, ~500 g
4 kartupeļi, ~ 800 g
2 baklažāni, ~800 g
200 ml sausais baltvīns
sāls, cukurs
ēdamkarote kaltēti pētersīļi
olīveļļa
bešamela mērce
Pagatavošana:
Baklažānus sagriež gareniski 0,8-1 cm biezās šķēlēs, saliek uz plātī ieklāta cepampapīra, pārsmērē eļļu un cep 180C ~30 minūtes.
Pannā apcep sīki sagrieztu sīpolu, tad pievieno malto gaļu un apcep, pielej vīnu un uz mazas uguns sautē ~20 minūtes. 
Tomātiem noņem miziņu, sagriež mazos gabaliņos un liek klāt maltai gaļai, pieber sāli, cukuru /nepilnu tējkaroti vai mazliet vairāk/, pētersīļus un sautē vēl minūtes 15-20. 
Kartupeļus sagriež plānās šķēlēs, pārkaisa ar sāli un apcep no abām pusēm pusgatavus.
Karstumizturīgā traukā apakšā liek kartupeļus, tiem virsū malto gaļu ar tomātiem, tad kārto baklažānus un visu pārlej ar bešamela mērci.
Cep 180C 30-40 minūtes.
Var ēst gan siltu, gan atdzisušu.


Atceroties Atēnas...

Goda sardze pie Grieķijas parlamenta

2 komentāri:

  1. Kad es gatavoju, pievienoju kanēli maltajai gaļai. Biju ēdusi tādu musaku un tas deva to īsto garšu.. bet cik esmu dzirdējusi musakai recepšu simtu un viena.
    Viennozīmīgi viens no maniem mīļākajiem ēdieniem.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Jā, tiešām - arī šai receptei kā sastāvdaļa bija minēts kanēlis. Norakstu to uz to lielo karstumu, ka man to piemirsās piemest. Galvenais atcerēties nākošo reizi. Jo gatavošu noteikti - ļoti ļoti garšīgi!

      Dzēst

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...