otrdiena, 2012. gada 31. jūlijs

Bešamela mērce

Klasiska, viena no plašāk pazīstamajām baltajām mērcēm. Nosaukta franču finansista, gardēža, mākslas mīļotāja Bešamelas marķīza Luī de Bešamela (Louis de Bechameil, 1630-1703) vārdā.
Bešamela mērci izmanto dažādu dārzeņu, olu ēdienu, lazanjas pagatavošanā, tā arī var būt kā pamats citām baltajām mērcēm. 
Šī ir bāzes recepte, kuru pēc nepieciešamības var papildināt ar dažādām garšvielām un garšaugiem, piemēram, muskatriekstu, lauru lapu, ķiploku. Tāpat atkarībā no ēdiena, mērci var pagatavot biezāku vai šķidrāku. 
Nepieciešams:
500 ml piens
50 g sviests
50 g milti
pa pustējkarotei sāls un pipari
Pagatavošana:
Uz mazas uguns izkausē sviestu un tajā ieber miltus. Maisa, turpinot karsēt, līdz veidojas viendabīga masa. Tad pamazām pa daļām karstajai miltu masai lej klāt aukstu pienu un intensīvi maisa, lai neveidojas kunkuļi. Kad pieliets viss piens, maisījumu uzvāra un maisot karsē pāris minūtes, ne ilgāk. Beigās pieber sāli un piparus.
Ja nu tomēr mērcē pagadījušies kādi kunkuļi, tad mērci var izberzt caur sietu.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...