trešdiena, 2012. gada 30. maijs

Žāvētu augļu ķīselis

Bērnībā gan kanēlis, gan krustnagliņas bija deficīts un parasti tos, vārot žāvētu augļu ķīseli, pietaupīja kam citam. Arī pašu žāvēto augļu kvalitāte dažkārt bija diezgan apšaubāma, it īpaši man nepatika rozīnes. 
Šobrīd situācija ir cita - gan garšvielu, gan žāvētu augļu izvēle ir pietiekami liela, lai katrs varētu atrast savai gaumei un maciņam atbilstošus. Bez tam, ja ir iegādāts augļu žāvētājs, tad mājas apstākļos augļus un ogas var žāvēt arī pats.
Nepieciešams:
500-600 g dažādu žāvētu augļu - mana izvēle - āboli, aprikozes, dzērvenes, persiki un bumbieri
~1,5 l ūdens
1 kanēļa standziņa
3-4 krustnagliņas
2-3 ēdamkarotes cukura
2 ēdamkarotes vai vairāk kartupeļu ciete /atkarībā no tā, cik biezu ķīseli vēlas/
ja nepieciešams - skāba sula vai citronskābe
Pagatavošana:
Žāvētos augļus nomazgā, pārlej ar ūdeni un atstāj uzbriest ~ 2 stundas. Tad pieber cukuru, pievieno krustnagliņas, kanēļa standziņu un vāra ~ 20 minūtes.
Kad augļi mīksti, pielej aukstā ūdenī izmaisītu kartupeļu cieti. Tā kā augļu man bija samērā daudz, es augļus izņēmu un tad iejaucu cieti, uzkarsēju /bet nevārīju/ un ieliku augļus atpakaļ un visu kopā uzvārīju.
Ja ķīselim par maz skābuma, pielej mazliet skābu sulu vai pieber nedaudz citronskābes.
Ēd ar pienu, putukrējumu vai vaniļas mērci.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...