svētdiena, 2012. gada 20. maijs

Siera kūka ar persikiem

Mūsmājās tā iegājies, ka siera kūkas cepu uz svētkiem vai īpašiem gadījumiem. Šoreiz ir tā, ka abi kopā - gan svētki, gan īpašais gadījums.
23 cm formai nepieciešams:
pamatnei:
2 paciņas Selgas cepumu /tātad 2x180 g/
~150 g sviests
pildījumam:
800 g Filadelfijas siers /var aizstāt ar Rimi vai Kāruma svaigo sieru/
300 g skābais krējums /bet tiešām krējums nevis krējuma izstrādājums, es izvēlējos Rankas piena 30% krējumu. Ja jau, tad jau.../
3 olas
80 g cukurs
1 tējkarote vaniļas cukurs
lielā kārba konservētu persiku vieglā sīrupā
virsmai:
persiki
želatīns /izmantoju 1 paciņu RUF želatīna, 9 g/
Pagatavošana:
Sasmalcina cepumus un sajauc ar izkausētu sviestu. Sagatavo atveramo formu /apakšā var ieklāt cepamo papīru, bet sānus iesmērē ar sviestu/. Formas apakšā ieklāj cepumu kārtu un kārtīgi piespiež /var izmantot glāzi vai ko tamlīdzīgu/. Liek formu ledusskapī uz ~15 minūtēm. Pēc tam 180C cep ~10-15 minūtes, līdz pamatne kļūst zeltaini brūna.
Pagatavo pildījumu - sajauc sieru ar cukuru un vaniļas cukuru un krējumu. Sajaukšanai neizmantoju blenderi, man labāk patīk ar koka karoti. Piejauc viegli sakultas olas un samaisa. 
Persikus notecina uz sieta /sīrupu neizdzer - tas būs vajadzīgs/. Kad persikiem notek sīrups, tos vēl mazliet atstāj apžūt, pēc tam sagriež mazos gabaliņos /2-3 persika pusītes atstāj virsmai/ un pārkaisa ar nelielu daudzumu miltu, apviļā /tas vajadzīgs, lai persiku gabaliņi būtu vienmērīgi pa visu pildījumu, ja to neizdara, tie nogrimst pildījumam apakšā/. Pildījumam pielej mazliet persiku sīrupu /2-3 ēdamkarotes/ un iejauc persiku gabaliņus. Pildījumam jābūt bieza krējuma konsistencē.
Kad kūkas pamatne nedaudz atdzisusi, ielej pildījumu, izlīdzina virsmu un cep 160C 50-60 minūtes /kūkai jābūt tādai, ka malas ir blīvas un izcepušās, bet viducis, kad formu pakustina - tā kā kustas /.
Kad kūka izcepusies, to neņem ārā no krāsns, bet tikai mazliet atver durtiņas un atstāj uz minūtēm 20. Pēc tam kūku izņem un pilnībā atdzesē. 
Pagatavo virsmu - ar blenderi sasmalcina atliktos persikus, piejauc tik daudz sīrupu, lai veidojas tāds mazliet pašķidrs biezenis. Želatīnu sagatavo atbilstoši instrukcijai un pielej persiku biezenim. Ar to pārlej kūku un liek atdzesēt /vislabāk vēsumā uz visu nakti/ .
Tikai tad kūkai noņem apmali.

3 komentāri:

  1. apsveicu :*
    savukārt kūka izskatās varen garda :))

    AtbildētDzēst
  2. Paldies, paldies! Šo dienu gaidījām vairāk kā gadu un kūka atbilstoši notikumam - ilga pagatavošana (gaidīšana), bet rezultāts ir to vērts :)

    AtbildētDzēst
  3. Paldies par recepti. Darba kolēģi slavināja un noēda pa otram gabalam vēl. :)
    Bet man šādi jautājumi - vai tai kūkai nevajadzēja būt gaisīgai? It kā man pacelās cepot, bet pēc tam, kad atlaidinājās, noplaka. Un man gribējās vairāk salduma. Laikam cukurs būs nākošo reizi vairāk jāliek.

    AtbildētDzēst

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...