ceturtdiena, 2012. gada 26. aprīlis

Madeleines jeb Madlēnas kūciņas

Cepumi, kuri drīzāk līdzinās mazām gaisīgām kūciņām. Tās tradicionāli cep formā, kas atgādina gliemežvāku. 
Nosaukumu kūciņas ieguvušas pateicoties kādai franču meitenei Madlēnai. Pēc nostāstiem viņa esot glābusi situāciju kādreizējā poļu karaļa Stanisław Leszczyński organizētājā ballē Parīzē 1755.gadā. Negaidot saslimis pavārs un nav bijis kas pagatavo cienastu viesiem. Tad nu viena no kalpotājām - Madlēna - ātri izcepusi kūciņas, kuras iemācījusies cept no savas vecmāmiņas.
Tāpat kā ir vēl citi nostāsti par cepumu nosaukuma rašanos, ir arī vairākas receptes, kā tos pagatavot. Es izmantoju Jūlijas Visockas recepti.

Nepieciešams:
30 g mandeļu miltu
70 g miltu
2 olas
100 g cukura
70 g kausēta sviesta
1 tējkarote cepamais pulveris
pāris pilieni vaniļas ekstrakts /es tā vietā pieliku 1 tējkaroti vaniļas cukura/
Pagatavošana:
Izsijā miltus, pievieno mandeļu miltus un cepamo pulveri. Saputo olas ar cukuru, pievieno miltus, sviestu, vaniļas ekstraktu. Cep 180C, cepšanas laiks atkarīgs no formas izmēra - lielākiem cepumiem 10-12 minūtes, maziem pietiks ar 5-6 minūtēm. Cepumus nedrīkst pārcept - viducī tiem jābūt mīkstiem un maigiem.
Man forma paredzēta 9 cepumiem un no minētā daudzuma sanāca 18 cepumi.
Īpašs paldies Lindai par cepamo formu! 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...