ceturtdiena, 2011. gada 29. decembris

Flan Parisien

Flan Parisien /zināms arī kā flan pâtissier/ sagrieztu porciju gabaliņos Parīzē var nopirkt pat lielveikalā un Linda šad tad našķējas ar šo gardumu. Kurš gan cits, ja ne viņa, tad arī varētu salīdzināt Parīzē baudīto ar šeit - mājās cepto? Un, esot Latvijā Ziemassvētku brīvdienās, tad arī mēģinājām uzburt brīnumu, kas latvieša ausīm skan tik skaisti noslēpumaini - Flan Parisien. 
Mūsu plānus gandrīz izjauca vētra un elektrības zudums, bet tomēr tarti izcepām un tā izdevās vienkārši lieliska.
Nepieciešams:
pamatnei:
170 g sviesta
280 g miltu
1 ēdamkarote cukurs
1/2 tējkarote sāls
1 olas dzeltenums
3 ēdamkarotes piena
pildījumam:
700 ml piens /izmantoju pienu ar 2,5% tauku/
120 ml ūdens
4 olas
150 g pūdercukurs
70 g kukurūzas ciete
puse vaniļas pāksts vai 1 tējkarote vaniļas ekstrakta /man vaniļas pākstis ieliktas cukurā, laukā tās neņēmu, tāpēc izmantoju ēdamkaroti vaniļas cukura/ 
aprikožu džems - glazēšanai
Pagatavošana:
Saputo sviestu ar cukuru, sāli, pievieno olas dzeltenumu, sajauc, pielej pienu un vēlreiz sajauc. Iesijā miltus un ar rokām samīca mīklu viendabīgā konsistencē. Mīklu ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī uz 2 stundām atdzist. Tad to izveltnē un ieklāj formā, veidojot maliņas /es neveltnēju, bet uzreiz izlīdzināju formā ar rokām, tāpēc tartes maliņa izdevās tāda cakaina/, pamatni sadursta ar dakšiņu. Man formas izmērs - 23 cm.
Olu krēma pagatavošanai vispirms sajauc olas ar pūdercukuru un kukurūzas cieti. Tad katliņā lej ūdeni un pienu, pievieno vaniļas sēkliņas /vai ekstraktu vai kā es - vaniļas cukuru/ un uz lēnas uguns vāra, nepārtraukti maisot. Kad piens sāk vārīties /bet neuzvārās!/, vienmērīgā plūsmā un visu laiku maisot lej klāt olu masu. Maisījums diezgan ātri sabiezē un var veidoties kunkuļi, tāpēc ļoti svarīgi visu laiku maisīt. Kad krēms sabiezējis, katliņu ņem nost no uguns un kādas 10 minūtes atstāj dzesēties, arī ik pa brīdim apmaisot. Pēc tam krēmu lej virsū mīklai, formu liek cepeškrāsnī 180C un cep 50-60 minūtes. Vēl karstu virsmu pārsmērē ar aprikožu džemu un atstāj pīrāgu atdzist. Īstā olu krēma garša un tekstūra parādās tikai tad, kad tas kārtīgi atdzisis - vislabāk pa nakti ledusskapī.
Divu iemeslu dēļ mēs nespējām pretoties kārdinājumam nogaršot tarti vēl tikai knapi atdzisušu. Pirmais - smarža bija neaprakstāmi patīkama un vilinoša. Otrais - Lindai jau gatavojās atpakaļceļam uz Parīzi.
  

1 komentārs:

  1. Esmu vīlusies... :( visu izdarīju precīzi kā receptē teikts, bet "kūka" neturējās kopā un vidū bija šķidra masa.

    AtbildētDzēst

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...