pirmdiena, 2011. gada 3. oktobris

Befstroganovs

Befstroganova /no franču val. Bœuf Stroganoff - liellopu gaļas stroganovs/ rašanās apvīta dažādiem nostāstiem. Visizplatītākā leģenda saistīta ar krievu grāfu Aleksandru Stroganovu, kas dzīvojis 18.gadsimtā un bijis izslavēts gardēdis. Kā nu tur bija vai nebija, paldies tam, kas radīja šo vienkārši lielisko ēdienu.
Nepieciešams:
400 g liellopa filejas
1 sīpols
sāls
milti
sviests
mērcei:
100-150 ml dārzeņu buljona vai ūdens
200 g skābā krējuma
2 ēdamkarotes tomātu pastas
2 tējkarotes Krievu sinepes
Pagatavošana:
Gaļu sagriež ~1 cm biezās šķēlēs un tās viegli izklapē. Pēc tam sagriež tievos, garenos gabaliņos, pārkaisa ar sāli un apviļā miltos. Pannā izkausē sviestu un pa nelielām porcijām apcep gaļas gabaliņus.
Apceptos gaļas gabaliņus pārliek katliņā. Sasmalcina sīpolu, apcep sviestā zeltainu un liek klāt gaļai. Sajauc mērci, pārlej gaļai un sautē uz mazas uguns ~20-30 minūtes. Noteikti ik pa laikam jāapmaisa, jo mērce sabiezē un var piedegt. Piedevās der gan vārīti vai cepti kartupeļi, gan kartupeļu biezputra. Un marinēts vai skābēts gurķis.
Befstroganovu var gatavot arī šādi - gaļu sagatavo tāpat, bet to sautē mazā daudzumā buljona vai ūdens, bez mērces. To pagatavo un uzkarsē atsevišķi un pievieno gaļai tikai tad, kad tā jau izsautējusies.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...