trešdiena, 2011. gada 7. septembris

Sārta, sārta brūklenīte

Bērnībā neparko neēdu brūkleņu ievārījumu. Neēdu arī vēlāk, jo biju iedomājusies, ka tas nav priekš manis. Līdz vienu reizi viss izmainījās - pagaršoju ceptas putraimdesas ar brūkleņu zapti. Tā iegaršojās, ka tagad ēdot kartupeļu pankūkas, cepeti vai putraimdesas ar šo gardo ievārījumu /nu jau pašas vārītu/, varu tikai teikt - labāk vēlu nekā nekad!



Brūklenes satur dabīgos konservantus, tāpēc ievārījumu var vārīt ar mazu cukura daudzumu. Piedevas brūkleņu ievārījumam var izvēlēties ļoti dažādas - bumbierus, ābolus, plūmes, ķirbjus, burkānus. Burkānus un ķirbjus pirms pievienošanas ogām sarīvē. Burkānus var arī sagriezt gabaliņos un novārīt pusmīkstus. Piedevas var ņemt tādā pašā daudzumā kā brūklenes vai mazāk. Ja piedevu būs mazāk, ievārījums būs ar izteiktāku un stiprāku brūkleņu garšu.
Brūkleņu - ābolu ievārījums
1 kg brūkleņu
1 kg ābolu
1 kg cukura
garšvielas - pēc izvēles - kanēlis, krustnagliņas, vaniļa, apelsīna miziņa /var arī nepievienot/
Brūklenes pārlasa, nomazgā un ber katlā, uzlej mazliet ūdeni un maisot vāra, līdz ogas izšķīdušas, tad pievieno nomizotus, sagrieztus ābolus. un pieber garšvielas. Vāra, līdz masa sāk sabiezēt. Karstu lej burkās.

Šis ir viens no variantiem, kā pagatavot brūkleņu - ābolu ievārījumu - ogas un āboli vienlīdz izšķīduši. Otrs variants - vispirms katlā ber sagrieztus ābolus, maisot vāra, līdz tie izšķīduši un tikai tad pievieno ogas. Gatavojot ievārījumu šādi, es vēl pašās beigās iemetu masā kādu sauju brūkleņu - tad ziemā ēdot ievārījumu, ik pa laikam uzkožu arī sulīgu odziņu. Man tā patīk!

Brūkleņu ievārījums ar āboliem un bumbieriem
2 kg brūkleņu
400 g bumbieru
400 g ābolu
1 kg cukura
garšvielas - kanēlis, krustnagliņas
Brūklenes pārlasa, nomazgā, ieber verdošā ūdenī un patur 10 minūtes. Pēc tam ūdeni nolej, bet ogas ber katlā bez ūdens. Vārot pieber cukuru, garšvielas un turpina vārīt līdz ogas izšķīdušas. Tad pievieno sagrieztus bumbierus un ābolus, turpina vārīt līdz tie mīksti, bet ne izšķīduši. Karstu pilda burkās.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...