svētdiena, 2011. gada 11. septembris

Gulaša zupa

Viens no ungāru virtuves lepnumiem - nacionālais ēdiens gulaša zupa /gulyásleves/. Gulaša zupas pagatavošana ir tik vienkārša, ka tā kļuvusi populāra daudzviet, vienlaicīgi tā pielāgota katras vietas un valsts īpatnībām. Arī pašā Ungārijā gulaša zupai ir neskaitāmas variācijas ar atšķirīgām sastāvdaļām un to daudzumiem, tomēr tradicionāli tās pagatavošanai izmanto gaļu, sīpolus, tomātus un papriku. Tieši paprika piešķir zupai tās neatkārtojamo garšu, krāsu un smaržu.
Zupai var izvēlēties ne tikai liellopa gaļu, kas ir vispopulārākā, der gan cūkas, vistas, jēra gaļa. Zupu var pagatavot arī ar zivīm vai subproduktiem - aknām, mēli. Arī dārzeņus var pievienot dažādus - kartupeļus, burkānus, kāpostus, zirņus, pupiņas, kāršu pupiņas, seleriju. Tikpat liela dažādība var būt garšvielu izvēlē - var pievienot koriandru, ķimenes, timiānu, rozmarīnu, dažādus piparus melnos, sarkanos, baltos, smaržīgos. Iespējams zupai pirms vārīšanas beigām pievienot sasmalcinātu ķiploku un lauru lapu.
Zupas iebiezināšanai dažkārt pievieno klimpas - čipetkas. Tās gatavo no ūdens, miltiem un olām.

Nepieciešams:
600-800 g liellopu gaļas
1 sīpols
2 ungāru pipari /vai paprika/
čilli pipars
2 tomāti
4 kartupeļi
2 ēdamkarotes tomātu pasta
sāls
2 ēdamkarotes paprikas pulvera /var ņemt arī speciālu garšvielu, kas paredzēta ungāru gulašam/
Pagatavošana:
Gaļu sagriež gabaliņos un apcep, pievieno sīki sagrieztu sīpolu, visu kopā apcep, pārkaisa ar sāli un paprikas pulveri un turpina cept, līdz sīpoli kļūst zeltaini brūni. Gaļu ar sīpoliem liek katliņā, pārlej ar verdošu ūdeni un vāra, līdz gaļa mīksta. Tad pieliek sagrieztus kartupeļus, piparus un tomātus bez miziņas. Pašās beigās zupai pieliek tomātu pastu.

2 komentāri:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...